dinsdag 14 februari 2012

Nikon 1J1 & Canon 50mm objectief

Deze week ben ik druk bezig om meer te leren over de nieuwe Nikon 1J1.
Volgende week mag ik over dit mooie toestelletje een workshop geven met een collega in de Mediamarkt te Deventer. Maar aangezien ik zelf met een Canon 600D fotografeer is het overschakelen naar een systeemcamera toch even wennen. Maar ik moet wel zeggen dat het een prachtig dingetje is met onwijs veel mogelijkheden.

Wie weet wel mijn toekomstige camera, maar tot die tijd houd ik het toch maar op mijn Canon.


De foto hierboven is trouwens gemaakt met mijn Canon 600D. Het objectief dat ik hiervoor gebruikt heb is de 50mm f/1.8 II. Mijn nieuwe aanwinst. Een goedkoop lensje, maar toch met geweldig resultaat.

Recensie Canon 50mm f/1.8 II
De Canon 50mm f/1.8 is een mooi en goedkoop objectief. De winkelprijs ligt rond de 100 euro. Het mooie aan dit objectief is dat hij tot een diafragma van 1.8 kan, waardoor je hele mooi scherpte/diepte krijgt. Doordat het scherpte vlak zo klein is kan je bepaalde dingen in een foto naar voren laten komen. Doordat de scherpte maar op een heel klein gedeelte in de foto te zien is is het wel lastig om dat ene punt ook echt goed scherp te krijgen. Maar dat went en je moet gewoon goed opletten waar je op scherp stelt.
Nadelen van de lens is dat hij van plastiek is, want hem nog al goedkoop maakt. En wat ik vooral een groot nadeel vind is het lawaai dat hij maakt tijdens het scherp stellen. Het is dat ik weet dat het zo hoort, anders had ik hem als defect terug gebracht naar de winkel. 

Maar om nog in te gaan op de pluspunten. Het objectief is gewoon heel lichtsterk en daarbij doordat hij zo goedkoop is een goede aanvulling voor bij je camera. Hij is echt geweldig voor het maken van portretten en ook mooi voor het fotograferen van producten, maar eigenlijk voor alles wel. Daarnaast is hij stof- en vochtbestendig en is hij zo gemaakt dat er bijna geen beeldvervormingen plaats vind. 

Daarnaast is de bokeh vorming erg mooi bij dit objectief, die vooral heel mooi te zien is wanneer er lichtjes op de achtergrond te zien zijn op de foto. Zie http://www.dfip.nl/fotografie-tips/Wat-is-bokeh/ voor meer uitleg over het bokeh effect.

Kenmerken Canon 50mm f/1.8:
- Diagonale beeldhoek: 46°
- Objectiefconstructie (elementen/groepen): 6/5
- Aantal diafragmalamellen: 5
- Minimum diafragma: 22
- Kortste scherpstelafstand (meter): 0,45
- Maximum vergroting (x): 0,15
- AF-aandrijving: MM
- Filterdiameter (mm): 52

Geen opmerkingen:

Een reactie posten